SPASI ZNAK!



Sloboda, znanje, mladost - akcija za očuvanje i zaštitu starih tvorničkih natpisa, znakova i logotipova

Pokretanje akcije za obnovu, očuvanje i zaštitu starih tvorničkih natpisa, za sada na zagrebačkom gradskom području.

Nakon propasti različitih tvornica i industrijskih postrojenja koji su nekada predstavljali jedan od najznačajnijih elemenata razvoja i ekonomskog prosperiteta, često su znakovi ovih tvornica jedino što je preostalo od njih na ruševnim tvorničkim zgradama.

U prvoj fazi provodimo istraživanje, katalošku obradu i fotografsku dokumentaciju oznaka i natpisa.  Na osnovu ovog istraživanja planira se oživljavanje korištenja fontova tvornica putem izvedbe font familije. Time se postiže trajno upisivanje dizajnerskog i industrijskog nasljeđa u memoriju društva.

Završetak prve faze predstavljalo bi objavljivanje kataloga tvorničkih natpisa/znakova s fotografskom dokumentacijom, te inicijativom za smještanje natpisa u javni prostor grada, kako bi ostali aktivni dio urbanog krajolika.

Pomozite u našem istraživanju, snimajte i šaljite nam fotografije, podatke, adrese lokacija na kojima ste vidjeli tvornički natpis, znak, logotip na području Zagreba.

Suradnici na projektu:

FOTOGRAF Mario Krištofić
GRAFIČKA DIZAJNERICA Sanja Bachrach Krištofić
POVJESNIČARKA UMJETNOSTI Rosana Ratkovičić
PSIHOLOGINJA Doris Čuržik
TIPOGRAFIJA Tessa Bachrach Krištofić 

Ovaj projekt potpomognut je sredstvima Ministrastva kulture RH i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba.