ISTOČNO OD RAJA



Istraživanje, izložba i publikacija na temu: Jugoton - odnos likovne umjetnosti i diskografije na području bivše Jugoslavije u razdoblju od 1947.-1991.

Do sada još nije izvršeno istraživanje, analiza i  prikaz tipologije dizajna ovitaka ploča objavljenih u periodu od 1947.  kada je osnovana prva Jugoslavenska muzička izdavačka kuća Jugoton, do početka Domovinskog rata 1991. kada dolazi do raspada jedinstvenog Jugoslavenskog tržišta. Projekt  istražuje vizualnu kulturu diskografske industrije onoga vremena na primjeru Jugotona, tadašnje najveće domaće i licencne izdavačke kuće.

Komparativnim prikazom glazbe, ovitaka te video materijala pokušati će se ukazati na utjecaj koji je ovaj segment imao na razvoj popularne kulture u socijalističkom društvu ovog područja, ali i drugih djelova istočne Evrope, tadašnjeg istočnog bloka. Program je usmjeren na analitički doprinos do sada neistraženoj fenomenologiji ovog dijela kulture u odnosu likovnosti i glazbe navedenog povijesnog razdoblja.

Doprinos domaćoj antropologiji likovne i medijske kulture i medija u doba socijalizma. Upoznavanje široke baze korisnika s vrijednostima ovog segmenta likovne kulture.

Suradnici:

Siniša Škarica
Veljko Despot
Branko Kostelnik
Sanja Šantak
David Peroš Bonnot
Mario Krištofić
Sanja Bachrach-Krištofić

Ovaj projekt potpomognut je sredstvima Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba.